Koh Ngai

Snabbt står det klart att den stora gröna träskorven som ska transportera mig från Koh Kradan till Koh Ngai egentligen är ute på en heldagstur med snorkling och sightseeing. En kombination av transportfärja och dagsutflykter alltså. Det besannas ytterligare när vi stannar vid Koh Ma för snorkling. En  halvtimmes otålig väntan tar vid.
Till slut når vi i alla fall Koh Ngai, men båten stannar på fel strand. Vågorna är så höga och blåsten så kraftig att det bara går att lägga till vid betongpiren vid Koh Ngai Resort. ”Just follow path to next beach” säger kaptenen till mig. Visst, hur svårt kan det vara. Stigen är dock inte alls trevlig med min digra packning. Det är brant, smalt och stenigt om vartannat. Genomsvettig når jag huvudstranden där merparten av alla hotell ligger. Checkar in på Koh Ngai villa och känner mig villrådig. Vad fasen ska jag göra nu? Vädret med den kraftiga pålandsvinden inbjuder inte alls till bad. Tar en obehaglig kallvattendusch och lägger mig och vilar.
Vaknar nån timma senare och stapplar sömndrucket iväg till restaurangen. Till höger IMG_2860 koh ngai villaom restaurangen ligger ett område med gräs där alla bungalows är placerade. Frågar om jag kan byta till den bungalow som har ett jättefint läge precis vid stranden. Den är såklart upptagen. Servicen på restaurangen är endast aningen bättre än genomsnittet på Koh Kradan. Maten är helt ok dock. Betalar och vandrar stranden norrut. Förbi nästa resort kommer ett långt parti med outbyggt landområde. Skyltar med texten ”Land for sale” står utplacerade här och var. Visst finns det potential tänker jag när jag studerar landområdet och stranden nedanför. Plötsligt känner jag mig som en arkitekt i full färd med att planera hur landområdet borde bebyggas. Bungalows, restaurang, pub osv. Vilka möjligheter! Väcks ur fantasierna och knallar vidare. Som utlänning får man ju tyvärr inte äga land.
Bottnen utanför stranden blir stenigare och stenigare ju längre norrut jag kommer. Passerar de fina hotellen Coco och Thapwarin. Tråkigt att se det steniga vattnet utanför.  Man måste går söderut för att hitta bra sandbotten. Längst norrut vid Koh Ngai Cliff Beach är det bara stenbotten. Trist. Vänder söderut igen och kan inte undgå att fundera över det outnyttjade markområdet. Passerar min resort och kommer till Koh Ngai Camping. Det känns trevligt där. Vid puben är det vänlig personal. VänligIMG_2849 beach antagligen för att de vill att jag köper en öl. De får som de vill. Sitter där ett tag. Det blir en öl till medan jag i tankarna jämför Koh Ngai och Koh Kradan.  Båda är ju helt uppbyggda kring turismen, men Koh Ngai känns mysigare. Det mörknar och jag återvänder till Koh Ngai Villa. Vid resortens pub sitter några australiensare, två engelsmän och en svensk. Svensken brukar bo här under vinterhalvåret varje år. En släng av avundsjuka slår till. Stämningen är jättetrevlig och det blir alldeles för många öl innan jag återvänder till min bungalow och slocknar.
På morgonen grusas förhoppningarna om snorkling då gårdagens kraftiga väder håller i sig. Revet rakt utanför stranden bildar en djupkant och borde bjuda på helt ok snorkling vid bra väderförhållanden. Pratar med hotellets personal som rekommenderar mig att gå till andra sidan ön. Hyr cyklop och snorkel varefter jag promenerar till Thanya resort. Det är här stigen till västra sidan börjar. Efter 25 minuters IMG_2855 paradisevandring genom djungeln och med osäkra stigval så nås Paradise beach på västra sidan. Stränderna på Ngai har egentligen inga namn, men denna strand fick namnet från den numera nedlagda Paradise resort. Hälsar på en parkvakt som är den enda människa jag ser. Snorklar och tar det lugnt. Båtar börja komma och stranden fylls snabbt med dagsturister. Några promenerar längs stranden. Några solar. Några snorklar.
Dagen efter lägger jag ner planerna på en dagstur med kajak runt ön. Det hårda vädret gör att jag vandrar över till den västra sidan igen. Proceduren upprepas. Parkvakten är själv när jag kommer fram. Dagsturisterna fyller på från 10-tiden. Idag är det nya ansikten, men rutinerna är desamma.
Efter bara några dagar på Koh Ngai känns det som jag kan ön. Tänker på svensken som stannar hela vinterhalvåret på ön. Nej, det skulle inte gå. Visst kan jag tänka mig att åka hit igen, men max en vecka, egentligen är 3-4 dagar fullt tillräckligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>