Koh Mook

Stiger ut på bungalowens veranda och konstaterat att den kraftiga blåsten och de höga vågorna håller i sig idag också. Har bokat en speedboat för resa från Koh Ngai till Koh Mook. Det ska bli intressant. Packar ihop allt och går ner till mötesplatsen vid stranden.
- Speedboat can not come. You have to go long tail to Koh Ma. Jaha tänker jag, det här blir något det.
Ute vid Koh Ma väntar våra speedboats i skydd av den höga klippan. Den höga, karga klippön är vanligen ett resmål för snorkling men tydligen finns även andra nyttor med ön.

Till slut får vi order om att bära ner våra väskor till den väntande longtailbåten. Tittar osäkert på vågorna och den krängande longtailbåten. Vilka krafter som får en såpass robust båt att kastas fram och tillbaka som en barkbåt. Tar mig med viss möda upp i båten och ser andra som har än större problem. En dansk familj med tre generationer överväger att inte åka alls. Alla tar sig dock upp i båten och efter en blöt och skumpig färd når vi båtarna som ska plocka upp oss. En båt är på väg norrut och tar med de som ska till Lanta. Jag hoppar i den andra som efter stopp på Koh Mook ska vidare till Koh Lipe. Vi ligger efter tidtabellen. Det blir en ryckig färd då båtföraren gör allt för att tjäna tid genom att gasa i vågdalarna.

Till slut når vi stranden vid Koh Mooks västra sida och hoppar av. Stranden är fantastisk. CharlieHär är det lä. Vilken lättnad att vara framme. Checkar in på Charlie beach resort. Öppnar dörren till min bungalow och slänger mig ner på sängen. I kylen står två kalla Chang och frestar. Håller mig i 20 minuter tills jag korkar upp den första och sätter mig på verandan. Min bungalow ligger precis vid poolen och jag inser nu att jag kommit till nån sorts mallis på en liten avsides ö i Thailand. Skrikande svenska barn plaskar och för ett ohyggligt oväsen. Det känns bara helt fel. Flyktkänslan tar över. Raskt på med badbyxorna och en språngmarsch ner på stranden. Här är det nästan tomt. Charterturisterna Farang beachligger vid poolen verkar det som. Efter ett långt dopp väljer jag resortens restaurang. Samma oväsen här. Bestämmer mig för att leta upp en annan restaurang till kvällen. Går över till resedisken och bokar en båt med guide som ska ta mig till smaragdgrottan imorgon. Handlar lite i den lilla minimarten innan det blir en tupplur i bungalowen.

Inväntar solnedgången med en öl på stranden utanför Sawadee resort som ligger bredvid. Här sitter folk på bastmattor och bara kopplar av. Precis som man vill ha det på en avlägsen ö. Avslutar min öl och följer den lilla vägen inåt ön. Stannar till vid restaurang Mayow och äter en härligt kryddig och fyllig Panang curry. Fortsätter vägen och tar en öl vid Ting tong bar. Här är det blandade nationaliteter och avslappnad stämning. Det blir en öl till innan jag vandrar tillbaka i mörkret. Gillar den här ön.

Ny dag och det är dags för smaragdgrottan. Chut blir min guide för dagen. Efter en kort Emarald cavebåtfärd guidar han mig genom grottan. Till slut kommer vi fram till den makalösa stranden därinnanför. Wow. Ett besök till grottan är ett absolut måste om man kommer hit.

Stannar några dagar och nya barnfamiljer ersätter de som åker i en aldrig sinande ström. Något som slår mig är att de aldrig verkar lämna hotellområdet. Varför då inte ta ett hotell i Phuket?

Tar promenader till andra sidan av ön. Det är ruffigt där de bofasta håller till. Hemsnickrade hyddor med tak av korrugerad plåt. Genuinare ändå jämfört med Koh Kradan och Koh Ngai. Det får ön att kännas levande och inte så steril. De bofasta livnär sig på fiske. I alla fall gjorde de det. Nu för tiden arbetar många med turismen. Besöker också Sivalai med sitt smått overkliga läge på den spetsiga stranden. Stora lyxiga bungalows precis vid stranden. Bara att ta några steg ut så når man vattnet. De ser nöjda ut de som ligger i solstolarna på verandorna.

Det blir många reflektioner under hemresan. De bofastas primitiva boendestandard. Vilken kontrast mot turisternas fina lyxbungalows. Den overkliga grottan. Ön med sin avslappnade stämning som tyvärr skövlas av chartern. Hit kommer jag garanterat att åka igen. Förmodligen med ett annat boende. Det enklare Sawadee som ligger på samma strand skulle vara helt perfekt. Det förstås, kanske jag lyxar till det och bokar en sån där beachfront bungalow på Sivalai.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>