Koh Ngai reseguide

Om Koh Ngai

Koh Ngai eller Koh Hai som ön ibland kallas, är en triangelformad ö ungefär 13 km söder om Koh Lanta. Ön är mindre än 5 kvadratkilometer stor och ingår i Koh Lanta nationalpark. Det är en lugn ö enbart anpassad för turister. Inga vägar eller bilar finns på ön vilket gör den perfekt för några dagars riktig avkoppling. Tempot är lugnt på ön. Stränderna har fin vit sand och vattnet är väldigt klart under högsäsongen.

Aktiviteter

Stränderna
Det finns tre tillgängliga stränder på Koh Ngai varav två erbjuder boende. Tidigare fanns det ett boende på paradise beach, men de har slagit igen. Blåser det mycket på den stora stranden är det en bra ide att vandra över till den västra sidan. Egentligen har de två bebodda stränderna inget namn. Nedan anges endast provisoriska namn för att identifiera stränderna.

Koh Ngai beach
Den största stranden där majoriteten av alla boenden finns. Här finns allt från boende i tält till lyxiga bungalows med AC. Restauranger finns i anslutning till alla hotell. Stranden är cirka Ngaibeach2 km lång och sanden är vit och fin. Den norra delen är inte så trevlig att bada vid då botten är full av stenar och döda koraller. Det är bättre att vandra söderut för en trevligare badupplevelse. Snorklingen är bra längs hela stranden om man simmar ut en bit. Under högsäsong brukar vattnet vara riktigt klart och det finns chans att se en hel del speciella fiskar och koraller rakt utanför stranden.

Koh Ngai resort beach
Nås via en smal klippig stig från södra delen av Koh Ngai beach. Stranden är förhållandevis isolerad och endast en resort finns här, Koh Ngai Resort. Sanden är fin men innehåller en hel del småsten och korall. Det är bra snorkling direkt utanför stranden. Dock är det mycket sten och död korall i vattnet. Vid lågvatten är det bäst att bada vid den södra delen. Vid dåligt väder lägger de större båtarna till vid piren bredvid resorten. Undvik att gå stigen till den större stranden efter att mörkret fallit.

Paradise beach
Hit vandrar man via en liten stig som börjar vid Thanya resort. Vandringen tar cirka 25 minuter och går genom tät djungel. Stranden är bäst att besöka vid Paradisehögvatten. Vid lågvatten blir det bara knädjupt innan botten är täckt av stenar och döda koraller. Vid högvatten går det bra att doppa sig innan korallerna börjar. Snorklingen en bit ut är helt ok. Vid lunchtid fylls stranden av dagsturister som kommer hit för att snorkla, äta lunch och bara slappa på stranden. Här ligger det nedlagda Paradise Resort som gett sitt namn åt stranden.

Snorkling
Koh Ngai är omgiven av korallrev och snorklingen är helt ok utanför alla stränder. Simma ut och följ revkanten där det blir djupare. Där finns alla möjligheter att se fina koraller och spännande fiskar. De flesta resorts lånar eller hyr ut snorklingsutrustning. Vid Paradise beach är det fin snorkling, men se till att gå dit när det är högvatten, annars är det vanskligt att simma ut över de vassa korallerna inne vid land. Snorklingsturer med longtail anordnas också dagligen. Snorklingsturen till Koh Rok rekommenderas.

Dykning
Dykturer anordnas till platser i området. Djupdyket vid Koh Rok anses generellt som det bästa dyket i området. Det är dock en bra bit att åka samt att det kostar en avgift att komma in i nationalparken. Helst vill dykoperatörerna ha minst 4 personer för detta dyk. Det går också bra att ta med folk som vill snorkla. Övriga dyk som görs dagligen är till Koh Waen (fint koralldyk) samt till Hin Nok.

Kajak
Det rekommenderas att ta en dag och hyra kajak. Paddla runt ön och upptäck dina egna snorklingsställen och öde stränder.

Båtturer
De flesta resorts anordnar båtturer som innefattar både snorkling och sightseeing av andra öar. Vanligen besöker man Koh Ma (en hög bergig ö med Kohmabra snorkling), Koh Kradan (strandliv och snorkling) och Koh Mook (smaragdgrottan). Smaragdgrottan på Koh Mook är ett måste att besöka när man befinner sig i området. Om man är en eller två personer så kan det vara svårt att få tillräckligt många personer för att hålla nere priset per person. Det är en fördel om man är ett större sällskap som bokar en hel båt.

Kvällsliv
Kvällslivet är av det lugnare slaget. Hotellen har sina egna pubar där folk sporadiskt samlas och tar en öl. Det är värt att ta en sväng till pubarna vid Koh Ngai Villa och Koh Ngai Camping för att se om det är folk i farten.
Vissa kvällar ordnar Mayalay lättare underhållning i form av mat och musik.

Ta sig runt
Förutom longtailtransport är det promenera som gäller om man vill ta sig runt på ön. Att ta en tur till övriga stränder rekommenderas. Från stora stranden når man Koh Ngai resort beach via en kuperad stig som börjar vid strandens södra ände. Paradise beach, som ligger på västra sidan, når man via en stig som börjar vid Thanya resort. Det går inte att gå helt vilse men man kan lätt välja fel stig och vara tvungen att vända om.

Massage
Flera av hotellen erbjuder enklare thaimassage och oljemassage. Lyxigare SPA-behandlingar erbjuds ej.

Boende

Boende är generellt ganska dyrt på Koh Ngai. Kom ihåg att jämföra priserna på hotellens hemsidor med Agoda och Booking.
Från norr till söder finns följande boende på östra Koh Ngai:

Koh Ngai Cliff Beach
Längst norrut på stranden ligger Koh Ngai Cliff Beach. Har man inte bokat transport ända fram så meddela hotellet när ni kommer så de kan hjälpa till med att bära väskorna längs stranden. Rummen är aningen slitna men stora och rena. Rummen har balkong och utsikten är magnifik. Gå upp tidigt och njut av soluppgången. Hotellet är byggt upp längs klippväggen så var beredd på att gå mycket i trappor. Det går att få skjuts med golfbil om man har svårt med trapporna. Högst upp ligger en härlig pool med en underbar utsikt. Vattnet nedanför hotellet passar inte för bad då botten är full med stenar och döda koraller. Man behöver gå ett par hundra meter söderut om man vill bada i havet.
Hemsida: www.kohngaicliffbeach.com

Thapwarin Resort
Näst längst norrut på stranden liger Thapwarin resort. Personalen är väldigt trevlig men flertalet är ganska dåliga på engelska. Deras beach front bungalows har egna solstolar och rekommenderas om man har råd. Annars är Warin cottages helt ok. Undvik dock att få en bungalow nära dieselgeneratorn som är ganska störande nattetid. Restaurangen lägger på 10% serviceavgift samt 7% skatt vilket är vanligt på ön. Stranden utanför är ok, men det är vanskligt att bada på grund av de många stenarna och döda korallerna i vattnet. längre söderut på stranden är det trevligare att bada.
Hemsida: thapwarin.com

Coco Cottage
Coco cottage ligger norr om den outbyggda delen av stranden och drivs av en väldigt trevlig familj. Natalie och Pepe är härliga personligheter som ser till att vistelsen blir minnesvärd. Här erbjuds trevliga bungalows med utomhusdusch. Coco cottage är, i konkurrens med Thanya,  kanske det bästa boendet på ön. Alla bungalows ligger bra, har funktionell design och är mestadels gjorda av naturliga material. Vill man ha det där lilla extra så väljer man en seaside bungalow. Restaurangen bjuder på härlig mat. Något dyrare än vad som kan hittas längre söderut. Vill man ha en solstol så ska man vara uppe tidigt och boka upp med en bok eller handduk. Botten är stenig och det är bättre bad om man går söderöver längs stranden.
Hemsida: www.coco-cottage.com

Koh Ngai Seafood
Koh Ngai Seafood ligger precis söder om det långa outbyggda strandområdet. De erbjuder fina bungalows med havsutsikt för 1200 bath per natt. Familjebungalow finns för 1800 bath per natt. Många kommer hit från andra hotell för att äta, hyra kajak eller boka båttransport. Personalen är trevlig och restaurangen serverar bra mat. Frukost ingår ej i boendepriset. Det går inte att boka boende via nätet. Det bästa är att ringa +66 85 04 34 099 eller +66 81 36 78 497.

Koh Ngai Villa
Resorten har ett bra läge mitt på den långa stranden. Detta får ses som ett budgetalternativ även om priserna är högre jämfört med motsvarande boenden i Thailand. Bungalows med fläkt är ganska enkla och slitna men fungerar om man inte har så stora krav. Det rekommenderas dock att välja en bungalow med AC. Restaurangen serverar ok mat och priserna är lägre än genomsnittet på ön.
Hemsida: www.kohngaivillathai.com

Mayalay
Från Mayalay resort och söderut är stranden som finast. Mayalay erbjuder stora bungalows som dock behöver mer inredning såsom garderober. Badrummen börjar få några år på nacken. På kvällen serveras en uppskattad BBQ med borden precis vid stranden. Ett ok medelklasshotell på Koh Ngai.
Hemsida: mayalaybeachresort.com

Koh Ngai Camping
Här kan man bo i tält vid en fin del av stranden. Tälten är stora och har el och fläkt. Dusch och toalett finns i ett gemensamt utrymme bredvid. Personalen är ung och entusiastisk. Det är si och så med engelskakunskaperna dock. Restaurangen är väldigt populär och serverar bra mat. Deras bar är också ett trevligt ställe att träffa folk. Det går inte att boka via nätet. Vandra hit och se om det finns ledigt boende.
Hemsida: www.facebook.com/kohngai.camping

Koh Hai Fantasy Resort
Trevlig resort med bra läge på den fina södra delen av stranden. Rummen är stora. Välj gärna ett bättre rum än standard. De har nya bungalows med egen pool som ser fina ut. Resorten har även en pool samt en minimart på området. Vid stranden finns även solstolar.
Hemsida: haifantasy.com

Thanya
Ligger vid en fin del längst söderut på huvudstranden. Har bungalows som är rymliga och rena. Tillsammans med Coco Cottage förmodligen det bästa boendet på ön. Personalen är väldigt trevlig och serviceinriktad. I området finns också en pool. Vill man sola vid stranden gäller det att vara uppe tidigt för att få en solstol.
Hemsida: www.kohngaithanyaresort.com

Kon Ngai Resort
Resorten ligger vid en egen strand söder om huvudstranden på ön. Rummen är stora och har en stor altan. Det går att vandra till huvudstranden på 10 minuter via en kuperad stig. Stigen bör undvikas vid mörker och högvatten. Bara en restaurang finns att äta på. Mat och dryck är aningen dyrt och personalen är inte den mest serviceinriktade. På området finns också en pool. Denna resort passar den som vill ha en väldigt lugn semester och inte har något emot ett isolerat boende.
Hemsida: www.kohngairesort.com

Restauranger

Generellt är maten lite billigare än på närliggande Koh Kradan, dock dyrare än på Koh Mook. De lyxigare hotellen serverar också dyrare mat. Coco Cottage har riktigt god mat och en trevlig atmosfär. Koh Ngai Seafood kan också  rekommenderas. En äldre thailändsk kvinna lagar god mat till överkomliga priser. Servicen är också helt bra. Ok mat till hyfsade priser äter man också på restaurangen vid Koh Ngai Camping. Vill man pröva något lite mer udda så går man Mayalay och testar grillspett med krokodil- eller kängurukött.

Resa dit

Från Bangkok tar man sig med fördel till Trang med tåg, buss eller flyg. Väljer man tåget så avgår minibussar från stationen till hamnen klockan 11. Det kostar ungefär 450 bath, och då ingår både minibuss och båtskjuts till ön. Nattåg 83 från Bangkok rekommenderas. Då har man lite tidsmarginal eftersom tågen ofta är försenade.
Bussar utgår från Bangkoks södra bussterminal och resan till Trang tar cirka 12 timmar.
Nok air flyger rutten Don Muang – Trang
Nok air: www.nokair.com

Befinner man sig redan bland öarna i närheten (Koh Kradan eller Koh Mook) går det bra att åka med den speedboat som nämns nedan. Priset är cirka 350 bath per person. Det går också att boka en egen longtailbåt för transporten.

En större färja trafikerar sträckan Phuket – Langkawi och gör stopp vid de flesta öar på vägen, inklusive Koh Ngai.
Tigerline ferrywww.tigerlinetravel.com

Under högsäsong går det även att åka med en speedboat som trafikerar sträckan Koh Lanta – Koh Lipe och gör stopp vid de flesta öar på vägen.
Pakabara speedboatwww.tarutaolipeisland.com

Vilka åker till Koh Ngai
Vanligen är det par och barnfamiljer som besöker Koh Kradan. Ön passar även för äldre som söker lugn och ro. Tänk dock på att det är en hel del klättrande i och ur longtailbåtar för att komma iland och härifrån. Ibland går vågorna väldigt höga och då är i- och urlastandet riskabelt. Ön är absolut inget resmål för partysugna ungdomar även om ön har lite mer nattliv än sin granne Koh Kradan.

Tips
Se till att bli avsläppt på rätt strand, dvs vid det boende som ni bokat. Vandringen mellan stränderna är inte rolig med mycket packning.
Det finns inga större affärer på ön. Endast några mindre så kallade minimarts med väldigt begränsat utbud.
Ta med kontanter då det inte finns någon ATM på ön