Koh Kradan reseguide

Om Koh Kradan

Koh Kradan är en vacker ö belägen utanför Trang i Södra Thailand. Ön är ca 4 kilometer lång och som  mest 1 kilometer bred. En mindre del av ön består av privata gummi- och kokosnötsplantager. Resten av ön lyder under reglerna för den marina nationalparken Hat Chao Mai. De utbyggda delarna av ön är helt anpassade mot turismen, även om ön är relativt okänd som turistdestination.

Aktiviteter

Stränderna
Kradan beach
Den största stranden på Kradan ligger på östra sidan av ön. Stranden kallas också Yang Long beach och är ca 2 km lång. Det flesta hotellen är också IMG_2809 smallkoncentrerade här. Stranden har vit finkornig sand. Vattnet utanför är kristallklart och inbjudande. Sandbottnen utanför stranden innehåller dock en hel del stenliknande döda koraller. De är sällan vassa men bör ändå undvikas. Korallerna är färre på den södra delen av stranden. Vid lunchtid så invaderas den södra delen av dagsturister som stannar till för att snorkla och inta en lunch. I övrigt är det aldrig trångt på stranden. Solstolar finns här och var men de ligger oftast precis ovanför sandstranden i anslutning till hotellens område.

Ao Pai beach
Vandrar man längst norrut på Kradan beach och går förbi den steniga udden så kommer man till Ao Pai beach. Sanden här är inte lika fin som på övriga stränder. Aningen brunare och med mer inslag av korallbitar och småsten. Botten är också belamrad med stenliknande döda koraller. Vid den här stranden finns det inget boende. En fördel med stranden är att den ligger lite avskilt och att det sällan är folk här.

Ao nieang beach
Vandrar man längst söderut på Kradan beach och rundar udden så kommer man till Ao IMG_2847 smallNieang beach. Det är en lugn beach med en resort. Stranden är jättefin med fin sand. Utanför stranden är dock botten belamrad sten och koraller. En bit ut finns kanske den bästa snorklingen på ön. Gå ut vid resorten och sikta mot de röda bojarna ett hundratal meter ut.

Sunset beach
Sunset beach ligger på västra sidan av ön och nås efter ungefär 10 minuters vandring. IMG_2821 smallTvå stigar leder hit. Den ena börjar precis norr om Anantara resort, den andra nära restaurangen vid Kradan beach resort. Stranden ligger inklämd mellan berg och är cirka 75 meter lång. Sanden är fin och puderlik. Det finns inget boende här, utan de flesta kommer hit för att sitta ner och njuta av solnedgången som är riktigt vacker. Stranden är dock värd att besöka även på dagen då det sällan är mycket folk. Bada gör man med fördel i mitten av stranden där man kan undvika stenig botten.

Snorkling
Utanför alla stränder finns det väldigt bra snorkling. Simma ut och följ revkanten där det blir djupare. Där finns alla möjligheter att se fina koraller och spännande fiskar. De flesta resorts lånar eller hyr ut snorklingsutrustning. Snorklingsturer med longtail anordnas också. Snorklingsturen till Koh Rok rekommenderas.

Dykning
Dykturer anordnas till platser i området. Djupdyket vid Koh Rok anses generellt som det bästa dyket i området. Det är dock en bra bit att åka samt att det kostar en avgift att komma in i nationalparken. Helst vill dykoperatörerna ha minst 4 personer för detta dyk. Det går också bra att ta med folk som vill snorkla. Övriga dyk som görs dagligen är till Koh Waen (fint koralldyk) samt till Hin Nok.

Kajak
Att låna eller hyra kajak en dag rekommenderas. Att paddla runt ön är en trevlig dagstur. Då har man även möjlighet att se de svårtillgängliga stränderna norrut på den västra sidan av ön. Räkna med att det tar cirka 3-4 timmar att paddla runt, inklusive några stopp.

Båtturer
De flesta resorts anordnar båtturer som innefattar både snorkling och sightseeing av andra öar. Vanligen besöker man Koh Ma (snorkling), Koh Ngai (strandliv och snorkling) och Koh Mook (smaragdgrottan). Smaragdgrottan på Koh Mook är ett måste att besöka när man befinner sig i området. Om man är en eller två personer så kan det vara svårt att få tillräckligt många personer för att hålla nere priset per person. Det är en fördel om man är ett större sällskap som bokar en hel båt.

Kvällsliv
Ön har inget kvällsliv att tala om. När det mörknat är det stendött. De pubar som finns ligger i anslutning till hotellens restauranger, men är sällan välbesökta. Musik spelas endast undantagsvis efter klockan 22 vid exempelvis Kalume. En del dröjer sig kvar vid sina middagsbord för att ta en öl och umgås. Restaurang Kalume kan ha en trevlig stämning på kvällarna men förvänta er inte någon feststämning.

Promenera
En promenad till Sunset beach på den västra sidan är en trevlig aktivitet. Många går dit för att njuta av solnedgången innan kvällens middag tar vid.
Enligt rykten ska det även gå att från Kalume Resort vandra över till en strand längre norrut på den västra sidan. Stigen skall dock vara brant och ibland får man hålla i sig i rep.

SPA
Vill man skämma bort sig lite så har Sevens Seas Resort ett helt ok SPA med diverse behandlingar som startar på 700 bath för 30 minuter.

Boende

Boendet är generellt dyrt om man ser till vad man får för pengarna. Även en bungalow med fläkt kostar en bra slant. Är man känslig för störande ljud ska man inte välja en enkel bungalow med tunna väggar. Varje kväll vid solnedgången drar insekterna igång ett på vissa ställen plågsamt ilande ljud. Hotellens dieselgeneratorer är också störande, så se till att få ett boende en bit ifrån dessa.

Boende norrifrån på Kradan beach:
Kradan Paradise Beach
Denna resort ligger längst norrut på Kradan beach. De har i skrivande stund ingen hemsida. Resorten erbjuder bungalows med fläkt från 700 bath per natt, samt fina (och färgglada) bungalows med AC för 1200 bath per natt. Här finns också en minimart för den som köpa snacks och öl till hyfsat pris.

Kradan Island Resort

Läget på resorten är helt ok. Här erbjuds enkla bungalows som skulle behöva lite uppfräschning, detta gäller särskilt familjebungalows med två våningar. Räkna med en del djurliv inomhus. Mindre beachfront bungalows är trevligare. Boendet känns dock inte riktigt prisvärt. Undvik boende nära den högljudda generatorn. Enligt deras hemsida är alla bungalows byggda år 2012 vilket absolut inte kan stämma. Personalen är trevlig men inte så bra på engelska. Restaurangen är lite tråkig och serverar medelmåttig mat.
Hemsida: www.kohkradanislandresort.com

Coral Garden
Resorten har 5 stycken ganska stora bungalows. Varje bungalow har stora fönster som ger en härlig utsikt över vattnet. Ett plus är också de fina verandorna med stolar och ett bord. Hammocks finns också framför varje bungalow. Boendet håller riktigt hög klass, men reception, restaurang och omgivning håller inte samma standard. Serviceandan hos personalen varierar.
Hemsida: www.coralgardenresort.com

Kalume
Ett avslappnat boende med backpackerkänsla. Här erbjuds aningen små bungalows med ok badrum byggda av antingen bambu eller trä. Bambuhyddorna är väldigt enkla. Undvik dock att bo nära generatorn. Varje bungalow har en veranda med sittmöjligheter och en hammock. Hammocks finns också vid stranden. Här finns möjlighet att låna kajak gratis. Resorten drivs av ett par trevliga italienare så den västerländska maten är helt ok.
Hemsida: www.kalumekradan.com

The Reef
Ett rekommenderat boende med bra läge. Man slipper dagsturisterna samt att  ljudet från longtailtrafiken inte är så störande. Resorten är relativt nybyggd och rummen är fräscha, rena och bekväma samt har en utomhusdusch. AC finns inte i alla 18 rum ännu. Personalen är jättetrevlig och servicen är bra. Genta som driver resorten ser till att göra vistelsen så bra som möjligt. På området finns också en pool samt en strandbar där personalen brukar hålla till. Resorten har ännu ingen restaurang, men frukost ingår och avnjuts vid receptionen. Här kan man också låna kajaker och snorklingsutrustning.
Hemsida: reefresortkradan.com

Seven Seas
Det mest exklusiva boendet på Kradan. Här erbjuds fina bekväma rum och villor med fina badrum som delvis är utomhus. En del rum saknar dock facilititer såsom garderob. Personalen är trevlig och serviceinriktad, men det är si och så med engelskakunskaperna. På området finns en pool samt ett SPA som erbjuder ett antal olika behandlingar. Restaurangen serverar riktigt bra mat men till dyra priser. Räkna med att betala 2-3 gånger så mycket för drycker jämfört med hotellen runt omkring.
Hemsida: www.sevenseasresorts.com

Kradan Beach Resort
Populär resort vid den södra delen av stranden. Läget gör dock att man störs av dagsturister och båttrafik. Här erbjuds rum och villor i olika prisklasser och med olika lägen. Bli inte förvånad om varmvattnet inte fungerar. Personalen är inte särskilt serviceinriktad. Restaurangen serverar god mat, men var beredd på att vänta länge på service.
Hemsida: www.kradanbeachresort.com

Anantara
Verkar bara vara en beach club för gäster på Anantara Si Kao Resort

Ao Nieang Beach Resort
Denna resort ligger på södra delen av ön vid stranden Ao Nieang. Vänlig och hyfsat serviceinriktad personal. Hit går man från södra delen av Kradan beach. Runda den lilla udden. Resorten erbjuder enklare bungalows med fläkt från cirka 500 bath per natt. Restaurangen är bra med ok priser. Dock är aningen få rätter att välja mellan. Har ingen hemsida. Enklast är att bara gå hit och se om det finns rum.

Paradise Lost
Ett boende mitt på ön mellan Sunset beach och Kradan beach. En liten oas mitt i djungeln. Boendet är ganska enkelt och det rekommenderas att välja ett rum med eget badrum. Några minuters promenad från tre olika stränder. Personalen är väldigt trevlig och hjälpsam och bidrar till den familjära stämningen. Wally och Nok som driver resorten ser till att göra vistelsen till ett nöje. Restaurangen är väldigt populär och hit kommer turister från andra hotell för att äta. Portionerna är stora och revbensspjällen bör inte missas.
Hemsida: kokradan.wordpress.com

Restauranger

Restaurangerna har sällan öppet hela dagen. Istället har de öppet 2-3 timmar i taget för att servera frukost, lunch respektive middag. Precis som med boendet är maten inte riktigt prisvärd. Servicen är tyvärr riktigt dålig, så tålamod är en bra egenskap när man besöker restaurangerna.
Billigast äter man på de tre enklare resorterna, Kradan Paradise beach, Ao Nieang Beach Resort (dock liten meny) och Paradise Lost (goda revbensspjäll). På övriga restauranger får man räkna med att betala från 150 bath och uppåt för en typisk thailändsk maträtt. Priserna på öl är även hutlösa på vissa restauranger.

Resa dit

Från Bangkok tar man sig med fördel till Trang med tåg. Det går också att flyga till Trang. Väljer man tåget så avgår minibussar till hamnen klockan 11. Det kostar ungefär 450 bath från tågstationen, och då ingår både minibuss och båtskjuts till ön. Nattåg 83 från Bangkok rekommenderas. Då har man lite tidsmarginal då tågen ofta är försenade

Befinner man sig redan bland öarna i närheten (Koh Ngai eller Koh Mook) går det bra att boka en longtailbåt för transporten till Kradan.

En större färja trafikerar sträckan PhuketLangkawi och gör stopp vid de flesta öar på vägen, inklusive Kradan.
Tigerline ferrywww.tigerlinetravel.com

Under högsäsong går det även att åka med en speedboat som trafikerar sträckan Koh LantaKoh Lipe.
Pakabara speedboatwww.tarutaolipeisland.com

Vilka åker till Koh Kradan
Vanligen är det par och barnfamiljer som besöker Koh Kradan. Ön passar även för äldre som söker lugn och ro. Tänk dock på att det är en hel del klättrande i och ur longtailbåtar för att komma iland och härifrån. Ibland går vågorna väldigt höga och då är i- och urlastandet riskabelt. Ön är absolut inget resmål för partysugna ungdomar.

Tips
Kom ihåg att ta med kontanter då det inte finns någon ATM på ön. En ficklampa skadar heller inte, särskilt om man dröjer sig kvar vid Sunset beach efter att solen gått ner.

Frågor om Koh Kradan?
Ställ gärna frågor om Koh Kradan via kommentarsfältet nedan.

2 reaktioner på ”Koh Kradan reseguide

 1. Tjena! Ska till seaven seas med tjejen nu i februari.

  Finns det något dyk utrustning mitt på ön som man kan hyra för att dyka på plats?

  Hur är det med djurlivet?
  Finns det roliga spindlar, ormar, sköldpaddor, fåglar och insekter att titta på?

  Sen undrar vi även om det går att lägga ifrån sig kameran en stund på stranden medans man badar utan att man behöver ha ständig Koll?

  Tacksam för svar
  Mvh Nelson :-)

  1. Hej
   Frågade aldrig om det går att hyra dykutrustning för att dyka vid ön, men det borde inte vara något problem om man pratar med dykarrangörerna.

   Vad gäller djurliv så såg vi egentligen ingenting på land. Förvänta er inte sköldpaddor, spektakulära fåglar eller däggdjur. Insekter finns en hel del. Såg några tveksamma spindlar som vi kunde varit utan.

   Vad gäller säkerhet med kamera och liknande så brukar det gå bra att fråga någon i närheten om de kan hålla koll på sakerna. Är ju isolerat med folk som bor på ön och de flesta känner man igen efter några dagar. Tänk dock på att vid lunchtid invaderas ön av personer som åker dagsturer, och då är det många människor som promenerar fram och tillbaka på stranden.

   Joakim

Kommentarer inaktiverade.