Hua hin reseguide

Om Hua hin

Hua hin är en charmig badort belägen ca 20 mil söder om Bangkok och passar den som vill kombinera stadsliv med strandliv. Stranden är flera kilometer lång och sträcker sig från Hua hin ner till Khao takiab (apberget). IMG_2489 smallMysiga restauranger avlöser varandra och för den som vill ägna sig åt shopping finns både märkesaffärer och enklare marknader. Hua hin är även känt för sina fina golfbanor och det finns många utflyktsmöjligheter för den äventyrlige. Thailands kungapar har ett sommarpalats i staden och den 5e december varje år vallfärdar människor hit från hela Thailand för att fira kungens födelsedag. Staden är också populär bland Bangkokbor som gärna åker hit för helgens minisemester. Många västerländska pensionärer har också valt Hua hin som platsen för sitt vinterboende.

Aktiviteter

Stränderna
Hua hin beach
Stranden vid Hua hin är bred och sträcker sig flera kilometer söderut. På norra delen av stranden går man ner vid Centara resort. Här har det förändrats en hel del under 2014. Tidigare fanns det ett område med restauranger och solstolar som militären nu sett till att rensa bort. Detta är positivt, men tyvärr innebar det flera hästar i stället. Nu är det direkt otrevligt att gå ner här. DIMG_3004 HH north beach 1et stinker hästskit och hästpiss. Stranden har bruna fläckar här och var som vittnar om var hästarna uträttar sina behov. Det går såklart att boka en tur med häst längs stranden, men rådet är att vandra söderut en bra bit för att komma bort från det här området. Stranden blir finare ju längre söderut man går. Här ligger soldyrkarna på bastmattor och saronger. Den ruffiga men charmiga strandbaren Paleo har tyvärr också rensats bort.  Längs stranden söderut finner man på allehanda IMG_3005 HH beach north2aktiviteter såsom jetski, bananbåt och kajakuthyrning. Någon kilometer söderut stöter man även på skolor som lär ut kitesurfing för den som vill pröva det. Vattnet är tyvärr ganska grumligt ända in i december och lämpar sig inte för snorkling. Enligt resebyråerna beror på att undervattensströmmar virvlar upp sand. Gissningsvis orsakas grumligheten även av föroreningar. Stranden är perfekt för en långpromenad. Ett trist inslag är hotellens många murar ut mot stranden vilket ger ett sterilt intryck.
Södra delen av stranden nås enklast genom att åka moped, tuktuk eller songthaew (den gröna, 20 bath) till Khao Takiab (apberget). Det tar 10-15 minuter. IMG_2951 HH beach southStranden är lite lugnare och känns mer genuin än vid den norra delen. Hotellen är färre men det finns ett par restauranger precis vid stranden. Fisk- och skaldjursrestaurangen Supatra by the sea är riktigt bra. Aningen högre priser dock. Längs söderut vid klippan finns ett mindre område med solstolar som fylls upp snabbt. Se till att vara på plats innan 10 för att vara säker på en solstol. Sandbottnen precis utanför stranden är jättefin och risken att trampa på koraller eller stenar är liten. På klippan huserar apor som ibland kommer ner till solstolarna för tigga eller stjäla mat.

Suan son beach
Söder om Khao Takiab ligger Suan son beach som är en flera kilometer långgrund IMG_2940 suanson1strand. Vanligen besöker man den norra delen eller mellersta delen. Den norra delen är skönt avslappnad med massor av solstolar. Apberget reser sig som en tydlig avgränsning i norr. Till skillnad från norra Hua hin beach så ligger här restaurangerna precis vid stranden och hotellen en bit bakom. Stranden känns genuinare och ger mer illusionen av att man befinner sig på en ö. Vattnet, som känns renare, är också relativt fritt från sten och döda koraller. Populära hotell här är Anantasila och Blue wave.
Mittendelen når man via den stora vägen söderut där man tar av till vänster vid det IMG_2970 suanson2stora militära fritidsområdet. Man passerar en vägbom där man ibland får betala en mindre avgift för att komma in. På området finns också en golfbana. Här är det ännu lugnare än på den norra delen. En restaurang finns i anslutning till stranden. Stranden är mycket populär bland thailändare som samlar hela familjen för att prata, äta och koppla av. Här finns inget boende för västerlänningar. De bungalows som ligger vid stranden kan bara hyras av militär personal.

Khao tao
Ungefär 15km söder om Hua hin ligger Khao tao. Ett mindre samhälle med två KhaotaoSaiYainäraliggande stränder. Den större kallas Sai Yai och är en lång opersonlig  strand som inte inbjuder till strandliv.. Sanden är brunaktig och vattnet långgrunt. Fiskebåtar ligger ankrade längs stranden och en promenad längs stranden rekommenderas. Längs stranden finns många boenden och fler byggs kontinuerligt.
Den mindre stranden kallas Sai Noi och är en liten pärla som passar perfekt för en dagsutflykt. Stranden ligger söder om Sai Yai och kan nås genom att åka KhaotaoSaiNoirunt sjön i Khao tao. Därefter är det skyltat till stranden. Det här är en mysig strand som skiljer sig markant från alla övriga stränder norrut. Stranden är cirka 100 meter lång och ligger insprängd mellan klipporna. Här finns inget boende, endast några mycket spartanska restauranger. Sanden är vit och fin med fin sandbotten utanför. Det är dock inte så långgrunt som vid övriga stränder.

Utflykter
Palau waterfall 
Vattenfallet ligger uppe i bergen cirka 60 kilometer väster om Hua hin. Antingen ordnar man en egen taxi eller väljer en resa via en tour agency för att ta sig dit. Klimatet är IMG_2706 smallfuktigare och svalare där. Det är inte ovanligt att ett strålande solsken vid Hua hins strand byts ut mot ett strilande regn när man kommer upp i bergen. Vattenfallet har sju nivåer men det är absolut ingen ide att åka dit om det varit en längre tids torka. En artrik regnskog väntar besökaren, men förvänta er inte några hisnande vattenfall. Det är ganska tuff trekking på vissa ställen så se till att ha bra skor. Har man tur så kan man också få se aporna som är vanliga i området. De brukar dock bara höras. Det kostar en inträdesavgift för att besöka vattenfallet. Ett annat krav är att man ska vara tillbaka utanför grinden senast klockan 17, så starta resan tidigt.

Wat huay mongkol
Templet ligger ca 15 km västerut på vägen mot Palau waterfall och det mest iögonfallande är den 12 meter IMG_2727 smallhöga statyn av den berömda buddhistmunken Luang Phor Thuad som levde för ca 400 år sen. Vid buddhistiska högtidsdagar så kommer thailändarna hit för att tända rökelse och hedra buddha. Andra ritualer är att sätta fast bladguld på statyer samt kasta upp mynt i munnen på två stora elefantstatyer. Souvenirer och lyckobringande buddhistiska föremål finns till försäljning.

Phraya Nakhon cave
I Sam roi yod nationalpark drygt 35km söder om Hua hin ligger Phraya Nakhorn cave. Den är en mäktig upplevelse och bör absolut besökas om man har möjlighet. Det går IMG_3148 phraya nakhorninte att köra ända fram, så man måste parkera vid en strand norr om stranden där ingången till grottan finns. Vid parkeringen får man välja om man vill gå över berget eller ta en longtail runt udden. Inträdet är 200 bath. Även om man tar longtail (1200 bath) så kommer man inte undan den sista vandringen upp till grottans ingång. Vid ingången väntar en imponerande syn där ljus strömmar in genom två stora öppningar i grottans tak. Själva grottan är dock längre in och nås via en mörk träbelagd stig.  Mitt i huvudgrottan står ett uppfört litet tempel och ljus strömmar in från den stora öppningen i grottans tak. Flera av Thailands kungar har haft som tradition att besöka grottan och göra ett skriftligt avtryck på en av grottväggarna.

Tham sai cave
Den här grottan är ingen stor upplevelse. Endast grottfanatiker bör göra sig besväret att ta sig hit. Grottan ligger några mil söder om Hua hin. Enklast är att ta en taxi hit. Taxin stannar påIMG_2673 small en oansenlig parkeringsplats varefter man vandrar längs en väg och sedan gör en klättring uppåt längs vassa stenar. Även om det finns rep att hålla sig i så gäller det att vara försiktig. Se till att ha stabila skor med bra fäste. När man väl är framme vid grottans ingång så väntar ett hål i marken med en stege. Ta med en ficklampa om ni planerar att åka hit.

Överreklamerat
De flytande marknaderna är turistfällor av rang. De är konstgjorda sjöar där man byggt Floating marketupp broar och träbryggor. Det är uppbyggt för att få turister att handla krimskrams och mat. Två olika marknader finns. Båda ligger en bra bit in på soi 112. Väljer man ändå att åka hit så bör man åka till den större, Sam Phan Nam, som ligger längre in på soi 112. Det finns turer med tåg och båt för den som önskar. Tar man tåget för 20 bath så blir man transporterad längst bort och får gå tillbaka. Själva tågresan har inget sightseeingvärde.

Shopping
Söker man märkesbutiker med bättre kvalitet så ska man ta sig till Market village vid soi 88. En stor galleria med allehanda butiker. Här är det fasta priser som gäller och att pruta går som regel inte. Intressant dock att alla klädbutiker har konstanta reor på 20-70% vilket lockar till köp. För billigare klädesplagg som antingen är kopior eller saknar vettig märkesbeteckning så gäller stånden i mitten på entreplan. Fokus ligger på kläder, elektronik, smycken, smink och souvenirer. Shoppingkomplexet innehåller också en välsorterad livsmedelsbutik.

Hua hin har två centrala nattmarknader. Den ena ligger vid Dechanuchit road mellan IMG_2372_nattmarkn HH smallPetchkasem road och Prapokklao road. Den andra ligger vid soi 86 nära San Paolo Hospital. Särskilt vid den förra är det trångt och långsamt. Västerlänningar och turistande bangkokbor trängs på den smala gatan. Allt möjligt krimskrams finns till försäljning. Mestadels kläder, souvenirer och teknikprylar. Här går det bra att pruta. Priserna brukar tyvärr vara högre för västerlänningar än för thailändare. Efter ett tags shopping är det trevligt att pausa en stund, ta en öl och titta på folklivet. Ett trevligt men hektisk ställe för en paus är den lilla baren vid Rot fai seafood. Här kan man beskåda grillandet av fisk och skaldjur, de många turisterna samt en mästare på att servera pannkakor till hungriga förbipasserande. Snett över gatan ligger en annan skön reggaeinspirerad bar som passar bra för en stunds avkoppling.

Golf
Några av Thailands bästa golfbanor ligger i närheten av Hua hin. Generellt anses Black Mountain och Banyan vara de två bästa. Undvik om möjligt att spela på helger då det kan IMG_2417 smallbli trångt om starttider. Räkna med en greenfee på ca 2500-4000 bath. Caddie ingår i avgiften men man förväntas ge en dricks på 200-300  bath efter rundan. Klubbor kan hyras på banorna för 1000 bath. Det är värt att kolla runt i golfaffärerna i centrum då det ofta går att hyra klubbor billigare hos dem. Golfbollar är också avsevärt billigare att köpa i förväg. Golfbil är att rekommendera i värmen men var beredd på att det är en golfbil per person som gäller då caddien kör.
Golflektioner går att köpa för 1000 bath och uppåt beroende på faciliteter och bana.

Snorkling
Ska man få någon vettig snorkling så rekommenderas att ta en dagstur till Koh Talu. Det är dock en resa på ca 3 timmar med minibuss samt 30 minuter med speedboat. Priset är ca IMG_2448 small2400 bath per person. Turen är väl värd att göra då ön är väldigt fin. Välj en solig dag med svag vind för den bästa upplevelsen. När man kommer fram så sker snorkling från en riktig skorv. En stor rostig flotte med ett hiskligt motorljud. Den är en upplevelse i sig, men ett minus för turen som helhet. Efter snorklingen så bjuds det på en lunchbuffe varefter man har tid att titta på sköldpaddsfarmen samt ta sig ett dopp vid någon av de två stränderna. Några meter ut i vattnet är bottensanden ljuvligt fin vid den större stranden och man vill inte gå upp.

Thaiboxning
I Hua hin finns det två arenor som regelbundet arrangerar kvällar med thaiboxning. Thai Boxing Garden vid Poon suk road och Grand Sport Thai Boxing vid nattmarknaden nära Sao Paolo hospital. Grand sport thai boxing har matcher onsdagar och fredagar. Thaiboxning1Vanligtvis är det 5-7 matcher och matcherna börjar vid 21. Den första matchen brukar vara mellan småkillar i åldern 7-9 år. Den sista matchen, som brukar vara höjdpunkten, är ofta mellan antingen två västerlänningar eller mellan en västerlänning och en thailändare. Inträdet ligger på runt 500 bath för en stol vid ringen. Biljetter kan köpas på plats vid ingången. Förköp kan göras på exempelvis Elephant bar. Där kan man även få aktuellt matchprogram några dagar innan. Det är även möjligt att träna thaiboxning för den som är intresserad.

Restauranger

Det finns ett överdådigt utbud av restauranger i Hua hin. De flesta serverar en klassisk kombination av thailändsk och västerländsk mat. Italienska, indiska och japanska restauranger finns överallt. Även svenska, norska, tyska och ryska restauranger finns, om än i en mindre omfattning. Man bör absolut också pröva maten i de små stånden vid nattmarknaderna.
Karta

Klassiskt thailändskt och västerländskt
MP restaurant
En trevlig familjär restaurang på en lugn sidogata. Ett bra ställe om man vill komma undan den myllrande restauranggatan Poon Suk. Slink in och beställ en prisvärd MP breakfastfrukost. Läs igenom Bangkok post och ladda upp inför dagens äventyr. Frukostarna serveras hela dagen för den som vaknar sent. De thailändska rätterna är goda och vällagade. Pastarätterna är imponerande både vad gäller utbud och smak. I flera fall bättre än motsvarande rätter på italienska restauranger. De gräddiga pastarätterna kan dock kännas väl flottiga. Pizzorna är ok, varken bättre eller sämre än genomsnittet. Priserna är generellt bra jämfört med restaurangerna i området. Köket är öppet 8 – 22.

Moon Smile
God mat på den restaurangtäta gatan Poon Suk mitt i centrum. Den thailändska maten ärIMG_2914 Moonsmile väldigt smakrik. Antalet västerländska rätter är begränsat till en menysida och består av sallader, pasta, hamburgare och sandwiches. Förutom de vanliga basingredienserna till thailändska rätter så erbjuds också anka, hummer, ostron, pilgrimsmusslor, musslor, baby clams samt flera fisksorter. Här är det ett ypperligt tillfälle att pröva den lite mer udda rätten soft shell crab. En krabba som äts med skal och allt. Här tjafsas det heller inte med kryddningen. Svarar du ja på frågan om du vill ha maträtten starkt kryddad så är det bäst att vara beredd på rejält med chili. Köket har vanligtvis öppet 12 – 23.

Sara & Jane’s garden restaurant
Hit går man inte för att maten är helt suverän utan mera för att det är en lugn oas mitt iIMG_3002 SJ1 det centrala myllret. Ta en kväll och koppla av utan det ständiga smattrandet från tuktuks och mopeder. Varje kväll är det underhållning i form av ett trevligt filippinskt band som spelar livemusik och interagerar med gästerna. De börjar spela vid 19-tiden. Sånger på begäran är ett populärt inslag. Priserna är något högre än på motsvarande restauranger i den här genren. Spagetti carbonara (290 bath) är en gräddig och god historia, den kunde dock serverats med lite extra parmesan. Soft shell IMG_2999 SJ2crab är helt ok för 250 bath. De har också en del speciella rätter såsom ankbröst i apelsin- och tranbärssås för 340 bath. Känns saknaden stor efter västerländska sötsaker så är deras cheesecake för 145 bath helt ok. De säljer även Singha på tapp vilket är gott. Ingången till restaurangen är från Poon Suk. Öppettider är 9:30-14:00 samt 17:30-23:00.

Indiskt
S&S Indian restaurant
Riktigt god indisk mat serveras på denna restaurang som ligger på vänster sida några hundra meter in på soi 94. Curryrätterna är överlag riktigt goda och kan kan serveras medIMG_2921 ss indian kyckling, lamm, fisk eller rent vegetariska. Priserna ligger på 90-130 bath. Lammrätterna är något dyrare, 140-160 bath. Jalfrezi är gott och ganska starkt kryddad. En annan riktigt god men rejält stark curry är Vindaloo. Den är en riktig käftsmäll så se till att beställa raita (50 bath) som lindring. Heter dock Ritha i deras meny. En lite mildare variant är den smörigare fish/chicken curry. Gillar man fisk så rekommenderas verkligen den varianten. Ristillbehören går på IMG_2922 ss indian220-50 bath. Det gula riset är dock smaklöst. Känslan är att de endast tillsatt lite gurkmeja för att få den gula färgen. Som tillbehör finns också ett par varianter av bröd för 20-60 bath. Tyvärr serverar de inte Paratha-bröd. Restaurangen brukar vara välbesökt och det kan vara svårt att få bord. Köket är öppet 16 – 21:30.

Längre upp på soi 94
Fortsätter man på soi 94 och passerar järnvägen så ligger det på vänster sida en riktigt bra restaurang som heter just Restaurant 94. Lokalen är trevlig och även under lågsäsong brukar det vara fullt med folk. De har dock många bord så risken är liten att bli utan sittplats. Pröva deras lasagne som är väldigt bra för 169 bath. Även fish steak och chicken steak är prisvärda. För 169 bath får man välja tillbehör såsom sås och typ av potatis. Deras potatismos är riktigt bra, men såserna är snålt tilltagna. Var beredd att beställa mer. På mornarna serverar de även en hotelliknande frukostbuffe för den som vill få en riktig bukfylla som start på dagen.

Steakhouse
Prime steakhouse
Ibland kommer suget efter en riktig köttbit och då är Prime steakhouse ett bra alternativ. IMG_2780 Prime smallRestaurangen har flyttat och ligger nu mitt emot Brew house inte långt från Hilton. Stekar och grillat med ett antal olika tillbehör såsom såser, potatisvarianter och sallader. En Toast skagen (180 bath) som förrätt är helt ok. Fyllningen är dock väl finhackad och ger en grötig konsistens. Hit går man inte för att äta thaimat även om det finns på menyn. Priserna ligger en bit över genomsnittet för restaurangerna i området, men ska man ha en någorlunda bra köttbit så får man vara beredd att betala lite mer. Köttet brukar vara helt ok. Pommes frites kan vara urusla om man har otur. Det ska egentligen inte hända på en restaurang med den här ambitionen. Bearnaisesåsen är god vilket brukar vara ett bra kvitto för en köttrestaurang. De snålar lite med såsen så var IMG_0246 Prime2 smallberedd på att beställa in mer. Deras Burger (295 bath) i två varianter är inte en hamburgare med bröd utan en stekt färsbiff med tillbehör.  Populära huvudrätter är File mignon (560 bath) samt deras varianter av plankstek. Utbudet av viner på glas är begränsat men ändå helt ok och passar bra till maten. Utbudet av vin på flaska är större och här kan man hitta riktigt trevliga viner. Även champagne för den som önskar. Efter maten rekommenderas chokladtryffeln som är härligt krämig. Köket har öppet 6-11 för frukost, 12-16 för lunch samt 17-23 för middag. Är det tomt på gäster brukar de stänga tidigare.

Skandinaviskt
Sweden restaurant
Lasse och Geh driver en restaurang med många svenska favoriter på menyn. Här kan man stilla sitt behov av köttbullar, pytt i panna, fläskfile med svampsås, falukorv med stekt ägg, fläsk med löksås samt pannbiff med lök för att bara nämna några rätter ur det skandinaviskt inspirerade köket. Köttbullarna med potatismos, Meatballsgräddsås, coleslaw och lingon (270 bath) är riktigt bra. Fläskfile med svampsås (360 bath) är dock rätt tråkig. Köttet saknar smak och såsen behöver lite mer kärlek. Pytt i panna är heller ingen höjdare. Korven som används i pytten smakar precis som den som de värmer på 7-11. Rödbetorna får man leta efter. Var beredd på att betala lite mer för de västerländska rätterna. Ölen är tyvärr också riktigt dyr och en liten Singha går loss på 95 bath. Menyn är även skriven på svenska. Restaurangen är en populär mötesplats för många svenskar som bor i området. Köket har öppet 11-23.

Fisk och skaldjur
Tyvärr blir man ofta besviken på skaldjur i Thailand. Pilgrimsmusslorna smakar inte mycket. Samma sak med ostron och räkor. Godast är nog den lilla platta krabban, Seafoodblue crab (eller swimming crab som den ibland kallas). Den är lite pillig att äta men väl värd besväret när man inte har bråttom. Är man ändå sugen på skaldjur och fisk är det bäst att gå till de mer specialiserade restaurangerna. Flera bra restauranger ligger vägg i vägg ute på pirerna i havet och nås om man går gatan norrut från Hilton. Chaolay seafood (öppet 10-22) och Ketsarin seafood (öppet 11-22) är två populära och bra ställen.
Rot Fai Seafood vid nattmarknaden rekommenderas också. Köket ligger ut mot gågatan så tillredning av fisk och skaldjur går att beskåda. Öppet 18-23, men aktiviteten avtar efter 21. Populära råvaror kan även ta slut senare på kvällen, så det rekommenderas av vara på plats tidigt.

Lyx
Om man befinner sig centralt och vill lyxa till det med mer finessrik mat så rekommenderas restaurangerna inne i hotellen Hilton och Centara.
En annan restaurang som måste nämnas är Black Mountain Gourmet på Nares Damri road. En anspråkslös entre döljer en förstklassig restaurang som serverar medelhavsinspirerade rätter. Rekommenderade förrätter är Grilled US scallops with curry dressing (495 bath) och Aubergine mille-feuilles Parmigiana Style (495 bath). De tre pilgrimsmusslorna presenteras med en puré på taro och varsin sås gjord på gul, grön respektive röd curry. En populär soppa är Lobster bisque (995 bath). Bitar av kanadensisk hummer i en god soppa med konjak. Restaurangens paradrätt vad gäller huvudrätter är Tournedos Rossini (1995 bath) som är en tjock bit australisk wagyu, serverad med en puré på sötpotatis, en skiva stekt anklever, madeirasås och hyvlad tryffel. Öppet 18-23.

Budget
Vill man äta billigt är Food court inne i Market village ett bra alternativ. Här finns god thailändsk husmanskost för 40-60THB per portion och utbudet är stort.
De spartanska gaturestaurangerna med plaststolar är ett annat alternativ med bra och billig mat. Välj ett ställe där thailändarna själva äter. Det är dock lite svårare med språket IMG_2929 nudlar smallpå dessa ställen och det är ingen garanti att menyerna finns på engelska. Det bästa är om man vet det thailändska namnet på rätten man vill ha. Kolla dock upp priset innan du beställer. Bra nudelsoppor finns överallt bland de små matstånden runt om i staden. Ett ställe som rekommenderas kvällstid är korsningen mellan Sumpeng alley och Naeb kerhard alley. Mannen med matvagnen utanför 7-11 gör en suverän bami kiaw nam med en jättegod buljong. Rekommenderas varmt. Bami kiaw är en nudelsoppa med äggnudlar, wonton, grönsaker, små fiskbullar samt skurna bitar av korv och grillat fläsk. Priset ligger på ca 40THB för en portion.

Överreklamerat
En omtalad och haussad restaurang är Kanikaa som ligger några hundra meter söder om tågstationen. Restaurangen kan vara lite svår att hitta. Leta efter en vit skylt med en kyckling på. Skylten sitter uppe i ett träd. De serverar endast rätter med kyckling och maten är ok, men inte mer. Glasnudelfyllda Stuffed chicken wings är ok om man gillar vårrullar. Red wild curry är en blaskig curryvariant utan smak, bara löjligt stark. Nudlar med röd curry (kanom jin) är inget extra. Kycklingsalladen som är en laab är ok med lite udda kryddning. Deep fried chicken 3 spices är goda, men namnet inger högre förhoppningar. Koson bbq chicken är både upp och ner. Bröstdelarna är oerhört torra och smaklösa medan övriga bitar är riktigt saftiga och fina. Dock kan man hitta lika god kyckling i gatustånden. Endast öppet mellan 10:30 och 15:30

Boende

I Hua hin finns en uppsjö av bra hotell i alla prisklasser. Glöm inte att jämföra priserna mellan hotellens hemsidor och bokningssidor såsom Agoda, Hotels, Booking och Sawadee.

Rekommenderade hotell:
Lyx
Centara
Ett anrikt hotell i kolonial stil. Rummen har klassisk inredning med trämöbler. Läget vid norra delen av stranden är helt perfekt om man även vill ha nära till 
centrum. Till nattmarknaden är det ungefär 5 minuters promenad. Hotellområdet består av en fin anlagd trädgård med flera pooler. Hotellet har flera bra restauranger samt SPA och gym.
Hemsida: www.centarahotelsresorts.com/centaragrand/chbr/index.asp

Hilton
Hotellet börjar få några år på nacken men Hilton är ändå Hilton. Läget vid den norra delen av stranden är helt perfekt om man även vill ha nära till centrum. Till nattmarknaden är det ungefär 5 minuters promenad. Alla rum har havsutsikt och hotellets pool är uppskattad. Det kan dock bli väl trångt vid poolen. Hotellet har flera restauranger. Buffén i takrestaurangen är uppskattad. Är man inte hungrig är takrestaurangen en trevlig plats för att koppla av med en drink och njuta av utsikten.
Hemsida:www3.hilton.com/en/hotels/thailand/hilton-hua-hin-resort-and-spa-HHQHIHI/index.html

Intercontinental
Öppnade december 2009 och är ett av de nyare hotellen. Hotellet ligger precis vid stranden några minuters bilväg söder om Hua hin centrum. Stranden är finare här än vid norra delen. Rummen är stora och har många faciliteter. Alla rum har balkong, men inte alla har utsikt mot havet. På området finns också en populär pool samt SPA och gym. Personalen är trevlig och serviceinriktad. Tre restauranger erbjuder thailändska och västerländska rätter. The roof har varje fullmåne en fest med canapeer och smårätter.
Hemsida: huahin.intercontinental.com

Sheraton
Hotellet ligger vid stora vägen en knapp mil norr om Hua hin centrum. Rummen är moderna med stora badrum med separat dusch och badkar. Varje rum har egen balkong. Hotellet har en stor uppskattad pool i lagunstil samt en privat strand. På området finns tennisbana, SPA och ett välutrustat gym. Fem olika restauranger serverar allt från snacks till a la carte och bufféer.
Hemsida: www.sheratonhuahin.com/se

Hyatt regency
Ligger precis vid stranden cirka 4 km söder om Hua hin centrum. Rummen har egen balkong med utsikt över poolen, trädgården eller havet. På området finns flera pooler varav en stor lagunpool och en vattenrutschbana. Hotellet har ett SPA och ett gym. Hotellet har fyra olika restauranger samt en cocktailbar med underhållning i form av livemusik.
Hemsida: huahin.regency.hyatt.com/en/hotel/home.html

Mellanklass
Thipurai City hotel
Populärt hotell med väldigt bra läge mitt i smeten men ändå på en lugn sidogata. Det är nära till stranden, centrum och nattlivet. På taket finns en pool. det är dock inte sol hela dagen. Förutom standard room så har alla rum balkong. Dock är en del balkonger små.Hotellet har hiss. Rummen går att boka med eller utan frukost. Frukost serveras i den intilliggande restaurangen Prime steakhouse.
Hemsida: www.thipuraicityhotel.com/

Fresh inn
Hotell med väldigt bra läge nära till allt. I en del rum är nattlivet och trafiken störande. Hotellet har en liten pool. I skrivande stund kan man bara boka via hotellets hemsida. Frukost ingår i priset men den är inte den bästa. Det finns däremot många bra restauranger i närheten.
Hemsida: www.freshinnhuahin.com/

Puang pen villa
Hotell med väldigt bra läge och nära till allt. Se till att få ett rum i den inre nyare byggnaden. Hiss finns ej. Frukost ingår ej. Hotellets pool är helt ok. Sängarna kan upplevas som aningen hårda.

Jed pee nong
Hotellet har ett väldigt bra läge nära till allt. Rummen kantar en liten men trevlig pool. Mysigt hotell med trevlig personal Frukost ingår i priset. Dock ej buffe.
Hemsida: www.jedpeenonghotel-huahin.com

Thor huahin 57
Relativt nyöppnat familjeägt hotell med väldigt trevlig personal. Det är ett par minuters promenad till stranden men nära till nattmarknaden och barområdet. Rummen i delen ut mot gatan är stora och fina. Rum 22 och 32 har stor balkong mot innergatan med bord och två stolar. Hotellet passar dig som inte kräver hiss och pool. Hotellet serverar ej frukost.
Epost: thor.huahin57@hotamil.com
Facebook: thorhuahin57

Budget
Victor guesthouse
Detta guesthouse ligger väldigt nära vattnet men det är några minuters promenad till den större stranden. Nattmarknaden och kvällslivet ligger också inom några minuters gångväg. De har dubbelrum med fläkt eller AC samt familjerum med AC. De lyhörda rummen är ganska enkla och sängarna aningen hårda. Personalen är trevlig och receptionen har 24-timmars bemanning. DVD-filmer finns att låna gratis.
Hemsida: victorguesthousehuahin.com

All nations 55 guesthouse
Detta guesthouse ligger 10-15 minters promenad från nattmarknaden, kvällslivet och stranden. Här erbjuds bekväma rum med luftkonditionering och eget värdeskåp. Det är ganska lyhört vilket kan vara störande. Personalen är väldigt trevlig och välkomnande. Den gemensamma loungen är en populär plats att träffa personalen och övriga gäster.
Hemsida: www.allnationshuahin.com

All nations guesthouse
Ett guesthouse väldigt nära kvällslivet. Det är några minuters promenad till nattmarknaden och stranden. Alla rum har både fläkt och AC. Rummen har eget värdeskåp och är generellt rena och fräscha. Hiss finns ej så var beredd på att kånka väskor. Personalen är trevlig och hjälper gärna till med praktiska frågor. Den gemensamma loungen är en populär plats att träffa personalen och övriga gäster.
Hemsida: www.allnationshuahin.com

Tid tarad hostel
Populärt och rekommenderat guesthouse som ligger lite norr om centrum i de äldre kvarteren, ett hundratal in på soi 70 väster om den stora genomfartsgatan. Här erbjuds luftkonditionerade sängar i sovsal eller dubbelrum med delat eller privat badrum. Rummen är rena och rummen har egna värdeskåp. Här tar man av sig skorna när man går in. Personalen är trevlig och Charles svarar gärna på frågor och hjälper till med det praktiska.Gångavstånd till nattmarknaden 5 min, till kvällslivet 10 min, till stranden 15 min.

Sukkasem guesthouse
Speciellt ställe med karaktär. Byggt på en ponton över vattnet. Här erbjuds rena rum i traditionell thailändsk stil. Alla rum har AC och varmvatten. Det är dock väldigt lyhört. I takbaren kan man koppla av med en härlig utsikt. Personalen är vänlig och hjälpsam och får en att känna sig välkommen. Det är några minuters promenad till nattmarknaden, kvällslivet och stranden.
Hemsida: www.sukkasem.com

Resa dit

Buss
Det går en VIP direktbuss från Suvarnaphum flygplats flera gånger per dag. Köp biljett på våning 1 utgång 8. Ta rullbandet ner vid utgång 7 på våning 2. Priset är 305THB och resan tar ca 3,5 timmar. För aktuella avgångar, se www.airporthuahinbus.com.
Den här bussen upptäcks av allt fler och blir allt populärare, så för att vara säker på att få plats bör man förboka på deras hemsida.

Lomprayah kör kombinerade båt och bussresor från Koh Samui/Koh Pha ngan/Koh tao till Hua hin för 1000-1400THB. www.lomprayah.com.
Taxi
Taxi från antingen flygplatsen eller Bangkok går på mellan 1200 och 2000THB. Resebyråerna försöker ofta starta på utgångspriset 2500THB för resan, men det är alldeles för dyrt.
De finns de som hävdar att de fått resan för under 1000THB, men det låter otroligt
Minibuss
Minibussar går från Victory monument i Bangkok från tidig morgon. Priset är 180THB och resan tar ca 3 timmar. Var beredd på att chauffören har en mycket aggressiv körstil. Minibuss är inte att rekommendera om man är en familj med mycket packning. Lastutrymmet är väldigt begränsat.
Flyg
Nok air flyger från Don Muang flygplats till Hua hin kvällstid på torsdagar, fredagar och söndagar. www.nokair.com
Tåg
Från Bangkok tar man södra tåglinjen. Det går ca 10 tåg per dag och priset är 50-200THB beroende på klass. Alla tre klasser finns dock inte på alla tåg. Räkna med att resan tar runt 4 timmar. Det går också bra att åka söderifrån. Tågstationer finns bland annat i Hat yai, Trang och Surat thani.

Frågor om Hua hin?
Ställ gärna frågor om Hua hin via kommentarsfältet nedan.