Det förbisedda resesättet

Det finns bara andra klass överbädd kvar säger kvinnan bakom disken. Glad över att det finns plats bokar jag biljetten hon föreslår. Betalar 686 bath för en resa med nattåg mellan Hua hin och Trang.
Tåg 83 från Bangkok rullar till slut in på perrongen 40 minuter försenat. Precis som väntat. Jag ska passa en färja i Trang och än är det ingen fara. Kliver på tåget och letar upp min plats. Skynkena är redan fördragna på alla de övriga platserna. Frågar en förbipasserande kvinna om det IMG_2786serveras någon mat, men jag får veta att restaurangvagnen redan har stängt. Förseningen förstörde kvällsmålet den här gången. Kvinnan har dock en plasthink full med öl och undrar om jag inte vill köpa något att dricka. En stor Chang går på 150 bath. Ett hutlöst pris, men jag köper ändå en. Kommer sova gott efter den tänker jag. Klättrar upp på min brits och drar för det blåa skynket. Tåget startar igen. Plockar ut den handduksliknande filten ur sitt plastfordral och lägger mig tillrätta. Det kränger, skumpar och gnisslar hela tiden. Sjukt mysigt. Somnar som en stock utan att ens ha öppnat ölen.

Att inte fler turister använder tåget som färdsätt är ett mysterium. De flesta verkar väljaIMG_2943 buss eller flyg. Kanske är det för att tåget inte har marknadsförts på samma aggressiva sätt. Sovvagn är en dröm. Att vakna upp på destinationen utvilad. Samma resa med buss är inte alls samma upplevelse. På tåget kan man sova ordentligt, ta sig en bensträckare samt få något att äta när restaurangvagnen är öppen. Nattåget från Chiang mai till Bangkok är en historia i sig. Restaurangvagnen liknar mer en obskyr minimalistisk nattklubb med hög diskomusik och snurrande spegelboll i taket.

Dagtågen är lite segare då tågen har en tendens att utan anledning stanna titt som tätt. Man kan tro att det är ett mötande tåg som orsakar stoppet, men så är sällan fallet. Det serveras mat och fika från en serveringsvagn liknande den service som fås på flyg. Tågresan ger också en helt annan möjlighet att beskåda naturen som passeras. Tåg är också ett mycket säkrare sätt att resa jämfört med buss om man ser till antalet olyckor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>