Karon beach

Det var många år sedan vi senast besökte Karon beach på Phuket. Vi checkar in på Baan Avida som ligger vid den södra delen av stranden. Hotellområdet är ok, men direkt utanför hotellet går bara en trafikerad väg. Handlar och sätter oss på balkongen. Affären hade en öl som bara måste provas när man är på Phuket. Smaken? Blaskig. Aningen fruktig med en rostad ton. Det räcker med en.
Phuket beer 2
Phuket – The original island beer

Dags att röra sig mot stranden. Några hundra meters promenad och vi tar in på restauranggatan som leder ner till stranden. Det pratas ryska överallt. Många skyltar är också på ryska.

Väl nere på stranden är det mesta sig likt. Stranden är lång, bred och lika fin som förut. Mer jetskis och andra vattenaktiviteter. Vattnet är klart och har en härlig färg. Kanske vi inbillar oss, men generellt tycker vi att vattnet är klarare på Andaman-sidan.
Beach
Karon beach

Vågorna vid Karon blir ganska stora och tidigare var det populärt att magsulfa på en platta av frigolit. Några sådana verkar dock inte gå att hyra längre. Nu är det jetskit och paragliding som gäller.

Några timmar på stranden är nog och det är dags att vara lite spirituella. Vi besöker Wat Chalong och och genomför några tempelritualer. Rökelse trycks ner i sandfyllda krus vid ingången. Ljus tänds och sätts i små hållare. Blommor läggs på en upphöjd plats. Som avslutning fäster vi också bladguld på 3 buddhastatyer inne i templet.
Ritual
Ritualföremålen

Temple2
Wat Chalong

På kvällarna är det lugnt i Karon. En stor kontrast mot sin granne Patong. En del har dock Karon tagit efter då det poppat upp tjejbarer på ett område söder om stranden. De verkar dock inte särskilt välbesökta. Längs den lilla restauranggatan ner mot strandenligger Stang bar som har en stor annons vid ingången. En glad överraskning då vi ser att Job2do spelar ikväll.
Job2do
Job2do

Det visar sig bli en blöt kväll med mycket öl och svängiga reggaetoner. Ett hektiskt första dygn på Karon beach.

Resa under lågsäsong

Ofta räknas maj till oktober som lågsäsong i Thailand. Charterbolagen hr knappt några resor att erbjuda. Att få semester kan dock vara ett problem om man bortser från sommarmånaderna, men det har absolut sina fördelar att åka under den här perioden. Visst finns det nackdelar såsom att vädret är ostadigare, vissa hotell och restauranger är stängda samt att inte alla transporter går för fullt. Detta gäller särskilt för båttransporter där det kan vara stor skillnad mellan hög- och lågsäsong. Nån regnskur då och då är bara mysigt så länge man kan sitta under tak.

Fördelarna då, för det första så brukar flygbiljetterna vara markant billigare. Runt 5000 SEK för ett direktflyg tur och retur. Ibland kan datum dock ändras på grund av att vissa flyg ställs in, med det är ovanligt. En annan fördel är att boendet. Priserna är lägre och tillgängligheten sällan något problem. Jämför det med att vandra runt på phi phi island en nyårsafton och försöka hitta boende. Det slutar med att man betalar för ett svindyrt rum och till råga på allt kanske måste flytta redan efter en natt. En tredje fördel är att det inte är så mycket folk överallt. Stränderna kan vara näst intill öde vilket är en ovanlig syn under december och januari. Partyresenärerna kanske inte jublar men de får helt enkelt hålla sig till de klassiska partyöarna.

Hat Yao, Koh Pha Ngan i mitten av maj

Hat Yao, Koh Pha Ngan i mitten av maj

En annan sak som folk inte tänker på är att under maj till juli är det högsäsong för frukterna i Thailand. Plötsligt är marknaderna än mer överfulla av frukter som är som godast under den här perioden. På flera platser anordnas och speciella fruktfestivaler med ett dignande utbud. Den mest kända går av stapeln i Chiang Mai den 1-15 juli.

Exempelvis den underbara mangosteen kan vara svår att få tag i under resten av året, men finns nu i överflöd. Ananas och mango är ett måste då de är ännu godare än vanligt. Övriga frukter, förutom nämnda mangosteen, som måste avnjutas är longan, litchi, rambutan och sapodila. Ett krav är också är också att man prövar durian. Ofta förbjuden att ta med på transporter eller upp på rummet på grund av dess lukt. Det är dock en fantastisk frukt bara man kommer över den lite osmakliga lukten.

Stark Thailändsk sallad (yam)

En av de fräschare och antagligen mer hälsosamma rätterna man kan äta i Thailand är deras variationer av sallad, yam. Den serveras i alla möjliga varianter, men vanligast är nog tonfisk, mango eller skaldjur. Även moo-yo är vanlig och innehåller bitar av korv. Inte helt olika vår falukorv. Skaldjurssalladen kallas Yam talay och innehåller oftast kokta räkor och bläckfisk. Ibland ingår även musslor. Grönsakerna brukar bestå av tomat, gul lök, vårlök och koriander. Dressingen är en blandning av limejuice, chili, fisksås och socker. Den här rätten kan vara rejält stark. Är man känslig för stark mat så ska man inte ens ta in rätten. Visst går det att beställa in utan chili, men rätten kräver helt enkelt lite hetta för att visa upp sin fulla potential. Klarar man stark mat är den här rätten ett måste att testa. Läs mer

Entreprenörskapet

Ännu en sån där jobbig försäljare igen. Varför tror han att en stor motorcykel i trä är något som jag absolut måste köpa? Den där hysteriska zippo-tändaren i storlek XXXXL finns det heller inget behov av. Försäljarna är ju bara jobbiga, men tänker man lite längre så är det ju deras sätt att hantera ett samhälle där det inte finns något socialt skyddsnät. Jobb är inte det lättaste att få om man inte har högre utbildning, och A-kassa är ett okänt begrepp. Läs mer

Visumförlängning

Har man ett 60 dagars turistvisum går detta enkelt att förlänga med 30 dagar utan att behöva åka ut ur landet. Detta görs genom att åka till immigration och fylla i ett formulär som heter ”Visa extension”. Ett foto samt tre kopior från passet behövs. Dessa kan oftast fixas i anslutning till immigration mot en mindre kostnad.
Visumförlängning kostar ungefär 1900 bath och går smidigt att fixa om man har alla handlingar och fyller i alla nödvändiga uppgifter på formuläret.
Har man ett turistvisum med fler inresor kan man alltså få 60+30 dagar för varje inresa utan att behöva åka ut ur landet.
Immigration har inte öppet på lördagar och söndagar. De brukar också ha lunchstängt mellan 12 och 13, så planera besöket i tid då det ofta är köer.

Tänk till innan du hyr moped

Att hyra moped är ett fantastiskt sätt att utforska omgivningen och ger nya möjligheter att ta sig bortom gångavstånd. Priserna varierar dock kraftigt och det är värt att fråga runt om priserna. Många uthyrare vill att man lämnar passet i pant. Vill man inte göra det så går det ibland att ge dem en fotokopia på passet. Ha också i åtanke att antalet olyckor med moped är mycket stort i Thailand. Läs mer

En våldsam tradition

Minnen från fejkade matcher på Koh phi phi gör att det känns motvilligt att betala inträde till kvällens thaiboxningsgala. Egentligen är det inte min grej. Kampsporter har aldrig varit det. Väl inne får jag fråga runt ett tag innan jag får ett program över kvällens bataljer. Kvällen innehåller sju matcher i olika viktklasser. Sätter mig på en ranglig stol och beställer in en öl. Läs mer

Koh Mook

Stiger ut på bungalowens veranda och konstaterat att den kraftiga blåsten och de höga vågorna håller i sig idag också. Har bokat en speedboat för resa från Koh Ngai till Koh Mook. Det ska bli intressant. Packar ihop allt och går ner till mötesplatsen vid stranden.
- Speedboat can not come. You have to go long tail to Koh Ma. Jaha tänker jag, det här blir något det. Läs mer

Koh Ngai

Snabbt står det klart att den stora gröna träskorven som ska transportera mig från Koh Kradan till Koh Ngai egentligen är ute på en heldagstur med snorkling och sightseeing. En kombination av transportfärja och dagsutflykter alltså. Det besannas ytterligare när vi stannar vid Koh Ma för snorkling. En  halvtimmes otålig väntan tar vid. Läs mer

Koh Kradan

Ytterdörren är skev. Den går endast att öppna halvvägs varefter golvet sätter stopp. Dörren till toaletten är svår att stänga. Handfatet rör sig oroväckande när man stöter till det. Kranarna i duschen är märkta med rött respektive blått för att markera kallvatten och varmvatten. Det kommer dock bara kallvatten ur båda. Ok då, det här kan jag leva med, men när det visar sig att AC’n inte fungerar får jag nog och säger till. Läs mer